pers

Interview TC Tubantia

Door Laurien van Ulzen

SCHRIJVEN VAN CLIMAX TOT CLIMAX

Schrijfster Nicolet Steemers is om. Na het schrijven van ‘gewone’ boeken richt de Groenlose zich de laatste tijd op het schrijven van audioboeken. Vorige week is haar tweede luisterboekenserie Koude Grond verschenen. Koude Grond is te beluisteren op Storytel, een streamingdienst voor audioboeken.

Koude grond S1 AUDIOBOOK

De vergelijking met Netflix is snel gemaakt. Je neemt een abonnement, krijgt toegang tot duizenden titels, kiest een serie uit en volgt de seizoenen aflevering na aflevering. Het verschil: je kijkt nu niet naar de serie, maar je beluistert het.

En daar moest Nicolet Steemers even de knop voor omzetten. Het is heel wat anders dan het schrijven van een ‘gewoon’ boek, stelt de schrijfster uit Groenlo voorop. “Je schrijft ineens in etappes, want het boek bestaat uit ‘afleveringen’.” En dat betekent dat elke aflevering een eigen spanningsboog moet hebben, met een cliffhanger, iets waar Steemers in eerste instantie nog wat sceptisch over was. “Het leek me zo geforceerd om telkens opnieuw weer een climax in het verhaal te gooien.”

Structuur

Maar het werkt, geeft ze toe. Van nu af aan zweert ze bij deze manier van schrijven. “Ik heb besloten om altijd op deze manier te blijven schrijven, want het geeft veel meer structuur. Voorheen gooide ik zoveel weg. Dan begon ik met een kiemcel, bedacht ik wat ik ongeveer wilde vertellen en vanaf daar ging het altijd alle kanten op. Nu ik per aflevering schrijf, word ik gedwongen om van tevoren goed op papier te hebben wat ik wanneer wil vertellen. En de deadlines die Storytel me oplegt helpen natuurlijk ook mee.”

Koude Grond gaat over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen vier personen. Tijdens een dropping bevalt de tiener Julia, bijgestaan door Tom, Alex en Bibi, van een zoon. Het te vondeling leggen van het kind en de geheimhouding daarvan blijft de vier in hun verdere levens achtervolgen. Voorlopig is alleen het eerste seizoen te beluisteren, maar de bedoeling is dat er uiteindelijk nog drie seizoenen worden uitgebracht, verklapt Steemers.

Twente

Net als in haar eerdere boeken, speelt het verhaal zich grotendeels af in Twente – Eslo, een fictief gehucht bij Enschede – maar ook in delen van Gelderland. Een simpele reden: “Het is het allermooiste gebied van Nederland.” Bovendien kent de in Hengelo (O) geboren schrijfster het gebied goed. Zo worden de trouwfoto’s op Julia’s bruiloft genomen bij het Torentje van Drienerlo en speelt de bevalling tijdens de dropping zich af in een bosgebied bij Gorssel. “Mijn familie komt daar vandaan, dus ik kwam er als kind vaak.”

Zelf is Steemers ook aan de luisterboeken. Regelmatig loopt ze door het huis met haar koptelefoon op, terwijl ze andere klusjes doet. “Ik ‘lees’ ineens veel meer. Nu kan je het combineren, terwijl je bij een gewoon boek echt de tijd ervoor moet nemen.” Maar het wordt zeker niet alleen op de achtergrond beluisterd, weet Steemers. “Mensen luisteren het vaak voor het slapengaan. Dan is de snoozefunctie heel handig. Daarmee kun je zelf instellen hoelang je nog wilt luisteren, zodat je niet in slaap valt en een heel deel mist.”

Of luisteren dan het nieuwe lezen is? Dat niet, denkt ze. “Boeken zullen niet ineens verdwijnen. En daar moet ik ook niet aan denken. Misschien ligt het aan mijn generatie, maar ik vind het toch ook altijd fijn om een boek in handen te hebben. Dat dat nu bij Koude Grond niet zo is, vind ik wel gek. Het zou leuk zijn als het ook nog in een papieren versie wordt uitgebracht. Want ik vind juist dat luister- en leesboeken heel mooi naast elkaar kunnen bestaan.”

 

Vier sterren van Vrij Nederland voor Tweedracht
Het ‘zorgvuldig opgebouwde en goed geschreven verhaal stevent met vaste hand af op een verrassend plot. Kortom: een aanrader.’
**** 
Thrillerlovers
 Wat mij betreft laat de auteur ons na dit boek niet weer zo lang wachten op haar volgende boek, want met Tweedracht heeft zij wederom bewezen dat ze tot de betere Nederlandse auteurs behoort.
(Anne-Jan de Jong)
****
zh-rubinstein
TC Tubantia / Theo Hakkert
De razende vaart van Zachte heelmeesters komt op het conto van de vele dialogen waarmee Steemers het verhaal vertelt (…) het is opvallend hoe ze het aandurft om de spanning zo nu en dan te doorbreken door snedige, droog-komische opmerkingen van moeder Heleen.
VN Detective Thrillergids
Een hoogst origineel plot… en een mooi zwart randje op het eind. Niks eind goed al goed.
Volkskrant
Een psychologisch sterk verhaal over wrede manipulatie, waarbij mensen beschadigd worden en waarop de gewelddadige dood wel moét volgen.
En van de Duitse vertaling:
For me: Ein packender Psychothriller mit Suchtgefahr
Wochentip Lippstadt:
Der packende Thriller ist ein mitreißendes Werk mit Tiefgang. Wer das Buch einmal in der Hand hat, ist nur schwerlich von dem Schmöker zu trennen, deshalb sollten potenzielle Leser mit Suchtgefahr Vorsicht walten lassen.”
… eine wahrhaft packende Geschichte, die man dank dem erfrischend lebendigen Schreibstil der Autorin am liebsten nicht mehr aus der Hand legen möchte.
lv-rubinstein
De Spanningsblog / Theo Hakkert
Lichtval speelt niet alleen in de theaterwereld, Lichtval is theater, de dialogen swingen grommend van de pagina’s. Zo te verfilmen.
VN Detective en Thrillergids 2010
Steemers behoort ongetwijfeld tot het linker rijtje van de Nederlandse damescompetitie
Libelle
Eindelijk weer eens een spannend boek van Hollandse bodem dat met kop en schouders uitsteekt boven de rest! Lichtval kan zo verfilmd worden tot de nieuwe Festen.